· 

Eerst jij, dan 2020

De maand december, het is me er eentje. Globaal zie je online twee categorie mensen voorbij komen.

 

Of 'druk druk druk' met alle feestelijkheden of het is een maand van terugtrekken en voorbereiden op het nieuwe jaar.

 

Bij welke hoor jij?

Ik eerlijk gezegd bij de 2e. Ik merk dat mijn focus een beetje weg ebt, mijn energie minder is en dat mijn inspiratie toe is aan een dosis vakantie 😊.

Nu kan je daar van alles van vinden, maar soms 'is het wat het is' en heb je het daar mee te doen. Dus doe ik wat ik moet doen, probeer ik tussendoor te ontspannen en richt ik me langzaam maar zeker op 2020.

 

Iets waar je trouwens ook mee overspoeld wordt op social media, 2020. Logisch ook, het is er de tijd voor. Toch mis ik één ding. In mijn ogen, een enorm belangrijk ding...

 

"2020 wordt jouw jaar"

 

Het klinkt namelijk zo simpel "maak een plan voor 2020 en zorg ervoor dat 2020 jouw jaar wordt". Maar weet je, zo simpel is het niet. Want als dat het enige is wat je moet doen om ervoor te zorgen dat 2020 wel jouw jaar wordt, dan had je dit al lang halverwege 2019 gedaan.

 

Plannen maken kunnen we allemaal. Ondernemers zijn creatief, enthousiast, willen groeien en ontwikkelen. Plannen en ideeën zijn er vaak genoeg. Soms zelfs te veel. Een actieplan maken lukt bij velen ook wel, al is dit soms best nog een ding. Maar dan.

 

Dan moet je je er ook nog aan gaan houden.

 

En daar gaat het vaak mis.

Het gaat mis om verschillende redenen:

  • Je houdt je simpelweg niet aan je plan door alles 'wat er tussendoor komt en wat je meer prioriteit geeft'.
  • Je hebt vanuit 'flow' prachtige plannen gemaakt. Een week later mis je de flow en lijken je plannen dwaas, onhaalbaar of geloof je er niet meer in.
  • Je hebt een verkeerd plan gemaakt.

Een verkeerd plan? Ja, een verkeerd plan. Vaak zie ik een prachtig plan met mooie ideeën, waarin super acties staan om mee aan de slag te gaan.

 

Het gaat niet mis met de ideeën zelf, maar met de acties die je hier vervolgens voor hebt bedacht. 

Het idee heb je vaak al heel lang. En de acties weet je vaak ook al een tijdje, maar...

 

JE HEBT ZE NIET VOOR NIETS TOT NU TOE NIET UITGEVOERD, DUS WAAROM ZOU HET JE DAN IN 2020 LUKKEN?

 

Reflectie

 

Voordat je een plan gaat bedenken, nieuwe dingen gaat implementeren, KIJK TERUG.

 

Reflecteer, evalueer en sta stil hoe het met jou én met je bedrijf is.

Ontdek waar je blij van werd in 2019, waar je energie van kreeg, wat je energie heeft gekost en wat je leuk vond om te doen.

Kijk eerst goed waarom je in 2019 nog geen actie hebt genomen voor al die ideeën. Ga de confrontatie aan met jezelf, wat hield je tegen?

 

Pas wanneer je jezelf goed in beeld hebt en antwoord hebt op bovenstaande vragen, dan pas kan je een plan voor 2020 maken. Anders houden precies dezelfde dingen je tegen in 2020, niks niet '2020 wordt mijn jaar'.

 

Ontdek je belemmeringen, bespreek ze, gooi ze overboord. Dan pas kijk je naar 2020, naar je dromen en ideeën. Dan pas weet je wat je wél te doen hebt volgend jaar en kun je een plan maken voor de komende 3 maanden. Met acties die haalbaar én passend zijn. 

 

Eerst jij, dan pas je plannen voor 2020. Echt.

 

Heb jij al die tijd genomen om stil te staan bij jezelf als ondernemer? Hoe het met je gaat? En wat dit voor invloed heeft op je bedrijf? Heb je al een plan gemaakt gebaseerd op hoe het met jou (en je bedrijf) is gegaan het afgelopen jaar? Ben super benieuwd, wil je je conclusies met me delen?

 

Plannen maken kun je vaak goed zelf. De confrontatie met jezelf en je bedrijf vaak minder. Je weet of voelt het ergens wel, maar echt aankijken? Ho maar.

 

Alleen kijken naar jezelf, werkt niet. Het ontbreekt je aan praktische actiepunten. Alleen een plan maken, werkt niet. De basis onder dat plan, jij, wordt vergeten.

 

Daarom wil ik je kennis laten maken met mijn Groei- en Doe dag waarin we exact doen wat hierboven staat: eerst jij, dan je bedrijf.

Samen een dag intensief aan de slag; eerst terugkijken en ontdekken wie jij nu bent, wat je kunt en wat je tot nu toe tegen heeft gehouden in de uitvoering van je bedrijf. Daarna direct actie: een plan voor de komende maanden zodat je 2020 ook echt aan de slag gaat. Met de juiste dingen. In de juiste volgorde.

 

Ik gun jou een prachtige maand. Een maand van reflectie én plannen. 

Ik gun jou een dag vol aandacht voor jezelf én voor je bedrijf.

Gun jij jezelf dit ook? Vraag hier een (gratis) online gesprek aan en we praten er snel over door zodat misschien die ene plek in december voor jou kan zijn...

 

Eerst jij, dan 2020. Echt.

 

Juist Jij