De kracht van goede voeding


 Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze hersenen gevoelig zijn voor voeding.

Dagelijks voldoende water drinken alleen al zorgt ervoor dat je hersenen fit blijven en op scherp blijven staan.

 

Met de juiste voeding kun je jouw kwaliteit van leven verbeteren!


Balans

 

Ik geloof sterk in de kracht van voeding. En als mens maar zeker als ondernemer moet je goed voor jezelf zorgen. Sowieso op alle fronten: geestelijk, lichamelijk en financieel want het is allemaal zo nauw met elkaar verbonden. Zijn deze 3 niet in balans dan kan dit leiden tot allerlei gezondheidsklachten.

 

Zorg dus te allen tijde goed voor jezelf door je eigen grenzen te kennen en die ook aan te geven naar anderen toe; een goede balans te hebben tussen werk en privé; goed voor lichaam en geest te zorgen door middel van gezonde uitgebalanceerde voeding; lichamelijke oefeningen die goed zijn voor zowel lichaam als geest zoals hardlopen, meditatie en yoga, wandelen door de natuur, dansen. Doe datgene wat goed voelt voor jou en wat past in jouw huidige levensstijl.

 

 

Vlees noch vis

 

Bijna heel de dag door ben ik bezig met eten dat wil zeggen voedsel waar ik mij goed bij voel. Die fascinatie voor voeding begon al vroeg want op mijn 10e levensjaar besloot ik geen vlees en vis meer te eten. In die tijd, nu alweer bijna 40 jaar geleden, kreeg je het advies van de schoolarts 1,5 tot 2 liter melk per dag te drinken. Ging je met je ouders mee uit eten dan kreeg je een fantasieloos groot bord sla voor je neus. Zo na mijn 20e ging ik zelf steeds meer experimenteren met koken en in boekwinkels liep ik linea recta naar de kookboeken. Zo heb ik nu een aardige verzameling thuis.

 

 

Geneeskrachtige waarden

 

Rond mijn 30e levensjaar heb ik een opleiding gevolgd tot natuurvoedingskok en -consulent en daar heb ik echt geleerd wat voeding voor je gezondheid kan betekenen en welke geneeskrachtige waarden bijvoorbeeld gember en knoflook hebben.

 

Toen mijn vader op 69-jarige leeftijd de diagnose Alzheimer kreeg, zocht ik het gelijk in de voeding. Ik maakte grote potten vol met walnoten, amandelen en donkere pure chocoladestukjes. En las over de heilzame en ontstekingsremmende werking van curcumine, een stof die in kurkuma, een Indiase specerij, zit. Walnoten lijken niet alleen op hersenen, ze bevatten ook nog eens allerlei eigenschappen die daar goed voor zijn. Amandelen behoren tot de gezondste noten (technisch gezien zijn het zaadjes) en ze zijn rijk aan vitamines en mineralen voor o.a. de hersenen. Ik deed er pure chocoladestukjes door met een hoog cacaogehalte want in chocola zit serotonine dat werkt als een antidepressivum en bij het eten van chocola komt het geluksstofje endorfine vrij. 

 

Natuurlijk mocht dat allemaal niet meer baten, maar ik voelde me machteloos en wilde wat doen. Ik blijf geloven in de kracht van goede voeding en zodra ik zelf een kwaaltje heb, sla ik de diverse literatuur er weer op na.


Ontbijt

Lunch

Diner