· 

Ik wil het eerst zelf proberen...

Geschreven door Wendy van den Bos

 

Ik wil het eerst zelf proberen” is het antwoord op de vraag ‘wanneer ga je hier hulp bij inschakelen?’ die ik stel aan de onderneemster waar ik mee spreek.

Ze rommelt al maanden aan en komt maar niet verder in haar bedrijf. En echt vrolijk noemt ze zichzelf ook al even niet meer. Maar toch, ‘eerst zelf proberen’.

Ik heb me laten vertellen dat een van de eerste woorden die ik sprak was ‘zelluf doen’.
Ook al zijn we nu heel wat jaren verder dan dit jonge meisje, ten diepste zeg ik dit nog steeds. Ik wil het heel graag allemaal zelf doen.
Begrijp me goed, dan heb ik het niet over praktische dingen. Nee hoor, als ik merk dat ik ergens geen verstand van heb en het me niet interesseert, dan heb ik er totaal geen moeite mee om het ‘niet zelluf te doen’. Een boekhouder was bijvoorbeeld ook één van de eerste dingen die ik met alle plezier geregeld heb toen ik begon met mijn bedrijf, no problem.

Maar zodra je het niet over praktische dingen hebt, is dit toch echt een ander verhaal. Persoonlijke dingen zoek ik graag zelf uit. Lekker in mijn eigen cocon aanmodderen.
Dat geldt ook voor dingen die ik wel weet, maar die nog niet lukken. ‘Ik weet hoe het werkt of hoe het zou moeten, dan ga ik er toch geen hulp bij inschakelen?’ Nope, gewoon lekker aanmodderen.

 

Aanrommelen

Op de één of andere manier ontmoet ik steeds ondernemers die precies hetzelfde hebben. Waarschijnlijk een overeenkomst van ons ‘ondernemers soort’ 😉
Allemaal slimme ondernemers die ervoor kiezen om ‘lekker zelluf aan te rommelen’. Persoonlijke dingen zelf uitdokteren en dingen die niet lukken, net zolang blijven proberen tot het wel een keer lukt.

Mmm, die fase van ‘lekker aanrommelen’ he. Is die ook echt zo lekker?
In het begin wel. Het gevoel van ‘ontdekken’ is heerlijk. Tenminste, als het niet te lang duurt. Als ik langer dan een aantal dagen voel dat het niet werkt, dat ik niet vooruit te branden ben, uitstelgedrag ga vertonen, dan wordt dat aanrommelen minder lekker. Word ik onrustig en wil verder, vooruit, door.

Dat zijn de momenten dat je je mag realiseren dat het ‘zelluf doen’ niet helpend meer voor je is. Dat je fantastisch bent en slim en leuk en weet ik wat, maar dat je het gewoon nu even niet weet. Er zelluf niet uit komt. En nee, daar hoef je je niet voor te schamen. Want dat is het vaak he, angst en schaamte om toe te geven dat we iets niet zelf kunnen…

 

Wanneer ga je hulp inschakelen?

Op mijn vraag ‘wanneer ga je hier hulp bij inschakelen?’ aan die toffe onderneemster, gaf ze aan het eerst zelf te willen gaan doen. Waarop ik reageer met 2 vragen: ‘wat ga je dan nu anders doen dan je de afgelopen maanden al hebt gedaan?’ en ‘wat heeft dat zelluf doen je al gekost?’

Op de eerste vraag blijft het stil.
Bij de 2e valt er een traan. Naast klanten en dus omzet, kost het haar ook veel energie, plezier, tijd, struggelen, wakker liggen, kort lontje, onzekerheid, zelfvertrouwen.

En wij maar blijven zeggen ‘ik wil het zelluf doen…’

 

Samen komen we er wel

Als jij merkt dat je ergens niet uitkomt of wanneer je niet weet hoe het verder moet met je bedrijf. Als je merkt dat het allemaal niet meer werkt wat je altijd deed, je zoekt naar motivatie, inspiratie én energie om de boel ‘maar gewoon weer te draaien’.
Hoelang blijf jij dan nog aanmodderen?
Hoeveel mag het je nog kosten om een stap naar hulp te zetten?

‘Samen komen we er wel’ zijn woorden die we inmiddels allemaal wel kennen. Waar we snel aan voorbij gaan doordat we dit ergens helemaal niet willen, dat samen. Maar stiekem voelen we wel dat dit precies is wat we nodig hebben.

Hopelijk wil je na het lezen van dit verhaal eens rustig bij jezelf te raden gaan of jij ook aan het aanrommelen bent. Of je het ook allemaal ‘zelluf’ aan het doen bent terwijl je voelt en weet dat…

En wanneer dit zo is, ‘wat mag het je nog kosten’ voordat je hier iets mee gaat doen?

Liefs Wendy

Ps. Ben je klaar met aanrommelen? Stuur me 
hier een berichtje dan praten we verder over de stap die je kan zetten. Zodat het aanrommelen stopt, je weer plezier krijgt in dat wat je te doen hebt in je bedrijf en je weer geniet van al het moois dat er op je pad is en komt. Vol energie, meer rust, meer omzet.
Samen komen we er wel. Ik gun het je. Juist Jij.
 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Marthe (maandag, 05 april 2021 13:25)

    Heel herkenbaar ja, lekker eigenwijs alles zelluf doen, daar heb ik wel een handje van. Liefst doe ik nog steeds alles zelf maar dat gaat uiteindelijk heel erg tegen je werken, zowel op fysiek, mentaal als financieel gebied. Steeds meer zoek ik nu de samenwerking op en ook dat vraagt energie in tijd en geld maar het levert na een tijdje zoveel meer rust op.

  • #2

    Wendy (dinsdag, 06 april 2021 14:28)

    Heej Marthe, thanks voor je reactie. Zo waar, het 'kost' je van alles, maar er staat ook zoveel tegenover dat het dit meer dan waard is. Mooi dat je steeds meer de samenwerking opzoekt, vooral doen op een manier die bij jou past ;-)