· 

Hoe lees jij en hoe denk je dat jouw lezers lezen?

Geschreven door Petra Steffens

Ben ij een scannende lezer of lees je alles van begin tot eind?

En hoe doen jouw lezers dat? Denk daar maar eens rustig over na.

Nieuwsgierig als ik ben wilde ik uitzoeken of mensen in mijn netwerk een tekst eerder scannen dan lezen.

Ik deed een poll op LinkedIn en de uitkomst verraste me niet.

 

Om het overzichtelijk te houden ga ik er in dit verhaal vanuit dat er grofweg twee type lezers zijn. De keuze in mijn poll was dan ook 1 of 2.

 1. De scannende lezer
 2. De lezer die alles van A tot Z leest.

De uitkomst bevestigt wat ik natuurlijk al vermoedde. De scanners steken er met kop en schouders boven uit. Reden om hierover te schrijven omdat óók jij te maken hebt met scannende lezers.

 

Kleine moeite, groot plezier

In principe dus twee type lezers. De één leest alles; van begin tot eind en van A tot Z. De ander doet dat NIET, die past een vorm van snellezen toe; zij scannen de tekst. Op het web is dat voor de meesten onder ons trouwens favoriet. Door dat scannen bepalen zij of een stuk tekst informatie bevat welke ze zoeken. Of deze interessant genoeg is om te lezen. Als door het scannen blijkt dat de informatie passend is besluiten scannende lezers meestal om meer informatie te lezen. Alles van A tot Z zullen ze niet zo gauw doen.

Scannende lezers tegemoet komen kan je veel brengen.

Kleine moeite, groot plezier!

 

Heel eerlijk

Onder jouw publiek zitten beide type lezers. Ga daar maar vanuit. Of jouw lezer eerder scant dan leest, dat weet je niet. Een manier om daar achter te komen is dat te onderzoeken, maar dat is best een klusje. Makkelijker is het om die scannende lezer - en dat zijn er veel, want ik heb dat mini-onderzoekje gedaan - tegemoet te komen. Ik raad je zelfs aan om dat te doen. Je vangt er niet alleen scannende lezers mee. Het verheldert ook je tekst. Stiekem help je dus niet alleen de scannende lezer maar eigenlijk al je lezers die bij jouw boodschap willen komen. 

[En vertel me nou niet dat jij je lezers niet bij de kladden wilt grijpen met je verhaal. 😉]

 

Hoe dan, vraag je je misschien af. 

Hoe kun je dat doen? De scannende lezer tegemoet komen is eenvoudiger dan je denkt. Ik heb een paar makkelijk toe te passen tips voor je verzameld. Doe ermee wat voor jou goed voelt.

 

Tip 1: Zet belangrijke woorden vooraan in de zin

Zo krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Probeer dát wat belangrijk is - dat waar het om draait - vooraan in je zin te plaatsen. De aandacht van de lezer - en zeker die van de scannend lezer - gaat vaak naar het begin  en dan heb je die aandacht voor belangrijke zaken meteen te pakken.

 

Tip 2: Zet belangrijke woorden vetgedrukt of schuin

Naast vooraan in de zin vang je met vetgedrukte of schuine woorden direct de aandacht van de scannende lezer. Het valt extra op. Zo geef je aandacht aan onderwerpen die belangrijk zijn en die minimaal gelezen moeten worden.

 

Tip 3: Maak duidelijke alinea's

Met duidelijke alinea's houd je jouw tekst overzichtelijk. Dat is voor iedereen fijn. Maak ook zeker - daar waar het kan - gebruik van witregels. Dat is als een a d e m p a u z e tussen het lezen door. En die scannende lezer ?? Die kan beter scannen in jouw verhaal.

 

Tip 4: Plaats een kop boven elke alinea

Jouw scannende lezer pikt die er naadloos uit. Zorg dat hier staat wat de scannende lezer minimaal moet lezen en onthouden, ook als deze niet verder leest. Een kop helpt om in te schatten of het interessant genoeg is, om makkelijker informatie te zoeken in de soms grote hoeveelheid tekst. Een kop weerspiegelt de inhoud en als het even kan sluit het aan bij een vraag of behoefte van je lezer.

 

Tip 5: Maak gebruik van hyperlinks

Hyperlinks maken het mogelijk om méér over iets specifieks te lezen. Door te klikken op een hyperlink komt de lezer in een nieuw stuk tekst terecht. Alleen lezers die hier meer over WILLEN lezen klikken. Zo houd je jouw tekst overzichtelijk. En bied je de nieuwsgierigen onder ons méér info aan.

 

Tip 6: Plaats opsommingen als het kan

Een opsomming is handig, want dat:

 • geeft lucht in je tekst;
 • is makkelijk scanbaar;
 • valt direct op!

Tip 7: Het begin van alles; een aansprekende titel

Dat klinkt als een open deur. Toch noem ik hem. Maak er tijd voor, denk erover na, probeer verschillende dingen uit; prikkel, spreek aan, ontlok nieuwsgierigheid. Alles beter dan dit moment afraffelen omdat het je aan tijd ontbreekt. Zonde van alle moeite die je in je boodschap steekt.

 

Zin in nog meer tips?

Als echte powervrouw besteed jij vast graag tijd aan jouw boodschap en verhaal. Zodat je al jouw lezers de kans geeft om dat wat je vertelt met jouw woorden goed en makkelijk te kunnen lezen. Ik verzamelde tips voor lekker leesbare teksten met een tikkeltje structuur. Die heb ik gebundeld in een makkelijk te gebruiken E-boekie.

Een E-boekie - met liefde en plezier samengesteld - dat gratis ter beschikking is voor jou.

Mail me op petra.steffens@gmail.com en ik stuur het je met alle plezier toe. 

Zodat ook jij je teksten 'lekker leesbaar maakt voor scannende lezers én lezers van A tot Z.

 

© Petra Steffens
Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  puurchantel.nl (donderdag, 15 februari 2024 09:18)

  Duidelijke en mooie tips Petra

  Ik raad iedereen aan om eerst de blog te lezen voordat je zelf een blog gaat schrijven ;-)
  Deze note stuur ik ook even naar mijzelf hihi

  Liefs puurchantel.nl