· 

Energiek Ondernemen: Haal Meer Energie Uit Je Dag

Geschreven door Mireille Blommaert

Wil je meer energie? En liever vandaag nog dan morgen?

 

Het leven als bevlogen onderneemster kan een ware wervelwind zijn. Je hebt een bedrijf te runnen, misschien een gezin om voor te zorgen, en allerlei andere verantwoordelijkheden. Voor je het weet, raak je verstrikt in de drukte van je dagelijkse routine, zonder zelfs maar een moment voor jezelf te nemen.

 

Jouw energie is je meest waardevolle bezit. Maar waar haal je de energie vandaan om al je ballen in de lucht te houden? Hoe laad je jezelf op en zorg je ervoor dat die interne batterij niet als een lekkende emmer leegloopt?

 

In deze blog neem ik je mee op een reis naar meer energie en hoe je deze energie kunt beheren om het beste uit jezelf en je bedrijf te halen.

 

"Alles is Energie"

Portret van een PowerVrouw, Mireille Blommaert

Alles is Energie

Energie of je vitaliteit is de levenskracht die ons drijft, de essentie van ons bestaan. Energie komt in verschillende vormen:

 • Lichamelijke energie: De brandstof voor je lichaam, cruciaal voor je dagelijkse activiteiten
 • Emotionele energie: De drijvende kracht achter je gevoelens en reacties op de wereld
 • Mentale energie: De kracht die je nodig hebt voor focus, creativiteit en besluitvorming
 • Spirituele energie: Je innerlijke kompas die je leidt naar je doel en betekenis in het leven

Als je energie vergelijkt met een batterij, dan is het zaak om deze goed opgeladen en in balans te houden. Een disbalans kan leiden tot problemen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je veel mentale energie verspilt aan zorgen maken, dat kost je emotionele energie en kan leiden tot verminderde lichamelijke energie. Als je batterij onvoldoende oplaadt dan heb je een chronisch energietekort en snak je letterlijk naar meer energie.

 

Manage je energie niet je tijd

Herken je het gevoel dat je altijd tijd te kort hebt? Dat je constant achter de feiten aanrent en daardoor energie verliest? Dit is een gevoel dat velen van ons delen, maar er is een manier om ermee om te gaan.

Richt je daarom op een andere benadering: energiemanagement in plaats van timemanagement. Door je dagen in te plannen op basis van je energieniveau in plaats van de klok, kun je meer energie en tijd vrijmaken voor de dingen die er echt toe doen. Het betekent dat je niet langer van weekend naar weekend of vakantie naar vakantie hoeft te leven.

 

Een Slimme Energierekening

Door je energie te managen en niet je tijd krijg je meer energie op je rekening. Laten we het even hebben over jouw persoonlijke energierekening. Ja, je hebt er een, net als bij gas en elektriciteit.

 

Om je energierekening op peil te houden is het belangrijk om je energiebronnen op het juiste moment van de dag te gebruiken. 

 

Over het algemeen hebben we 's ochtends de meeste energie en focus. Dit is ideaal voor taken die veel concentratie vereisen.

 

Creativiteit daarentegen piekt vaak 's middags, wanneer de energie en focus iets minder zijn.

Belangrijk is ook om je energiebronnen op tijd aan te vullen.

 

Bovendien is het als vrouw belangrijk om rekening te houden met je hormoonschommelingen. De periode van de maand,

vooral de tweede helft, kan een enorme impact hebben op je energieniveau. Energiedips kunnen je dagelijks leven flink beïnvloeden.

 

 

Dus stel jezelf deze vraag: verbruik je momenteel meer energie dan je kunt aanvullen?

 

Als je 'ja' hebt geantwoord, dan is het tijd om te onderzoeken waar jouw energie weglekt en hoe je het evenwicht kunt herstellen.

 

Wat zijn jouw persoonlijke energiebronnen?

 • Gezond eten: Voed je lichaam met brandstof van topkwaliteit
 • Voldoende bewegen: Laat die spieren werken en je bloed stromen
 • De natuur in: Een wandeling in de buitenlucht kan wonderen verrichten
 • Grenzen stellen: Leer 'nee' zeggen en bewaak je kostbare tijd
 • Digitale detox: Leg die telefoon eens weg en geef je brein een pauze
 • Rust en slaap: Essentieel voor herstel en opladen

 

"Energy flows where attention goes"

 

Meer energie door je gedachten te sturen

Wist je dat je met je gedachten je energie kunt sturen? Dit is een beetje ongrijpbaar maar het is bijna magisch. Als je je focust op positieve gedachten, inspiratie en geluk, zul je positieve energie door je lichaam voelen stromen.

 

Maar heel eerlijk, soms dwalen we af naar donkere hoekjes van onze geest, waar zorgen en negativiteit de boventoon voeren.

En raad eens wat er gebeurt?

Juist, onze energie volgt die weg en laat ons moe en lusteloos achter met een enorme behoefte aan meer energie.

 

Beslis daarom vandaag nog om bewust je energie te sturen. Het begint allemaal met waar je je aandacht op richt. Dit is het geheim: energie volgt aandacht met als resultaat meer energie.

 

 

Jouw Energie, Jouw Leven

Ben je het zat om 's avonds uitgeput op de bank te ploffen? Veel mensen ervaren dit gebrek aan energie en hebben behoefte aan meer energie.

 

Energietekort, een term die steeds vaker valt, kan leiden tot een gebrek aan daadkracht. Maar dit hoeft niet jouw verhaal te zijn. De sleutel ligt in het slim omgaan met jouw energie. Het begint met je bewust te zijn van jouw energiebronnen en deze op het juiste moment in te zetten. Luister naar je lichaam, stem je dag af op je energieniveau.

 

Tips voor meer energie

 • Begin je dag met een ochtendwandeling en geniet van het daglicht dat je nieuwe energie geeft. Met een ochtendwandeling voor het ontbijt zet je ook je lichaam meteen 'aan'.
 • Ga tijdens de werkzaamheden af en toe naar buiten voor een korte wandeling. De lunchpauze is hiervoor een goed moment.
 • Eet gedurende de dag drie voedzame maaltijden die je een voldaan gevoel geven. Dan heeft je lichaam geen behoefte aan tussendoortjes. Hierdoor gaat je lichaam slimmer om met energie.
 • Het helpt om je plannen voor de volgende dag op te schrijven en je dag positief af te sluiten. Deze kleine gewoonten kunnen een groot verschil maken in je energieniveau. 
 • Neem de tijd om te rusten en laad jezelf op. Je lichaam geeft vanzelf signalen wanneer het tijd is om rust te nemen.

 

En tot slot, onthoud dat jouw energie jouw leven bepaalt. Waar je je aandacht op richt, bepaalt waar je energie naartoe stroomt. Dus, richt je aandacht op wat je inspireert, wat je gelukkig maakt en wat je energie geeft. Zo haal je meer energie uit je dat voor jezelf, je bedrijf en de mensen om je heen.

Deze blog is geschreven voor PowerVrouwen. Lees meer blogs van Mireille via mireilleblommaert.nl


Mireille Blommaert is Diëtist en Vitaloog. Zij helpt 45+ vrouwen om slimme voedings- en leefstijlkeuzes te maken zodat klachten van de overgang hun leven niet langer belemmeren en ze weer die energieke vrouw worden die ze willen zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Marthe (zondag, 08 oktober 2023 18:50)

  Mooi Mireille, voor mij weer echt even een reminder mijn energie te managen en niet mijn tijd. En heel bewust je energie en je gedachten sturen zodat je positief en energiek in het leven blijft staan. Dankjewel ❤

 • #2

  puurchantel.nl (woensdag, 14 februari 2024 17:06)

  Wat een tof woord; energiemanagement!
  De ervaring dat, de dag afsluiten met positiviteit en dingen waar je dankbaar voor bent, energie geven deel ik met je.
  Regelmatig een warm bad met een meditatie op de achtergrond geeft een ook balans.

  Ik loop wel tegen het sporten aan. Dit voelt heerlijk en ik weet dat het goed voor me is maar als ik hier van thuis komt dan doe ik het liefst niks meer of in ieder geval zo weinig mogelijk omdat mijn energie op is. Maar toch moet ik werken. Heb je hiervoor nog een tip? of is het een kwestie van accepteren en anders managen ;-)

  Liefs puurchantel.nl