· 

Volg je eigen weg!

Geschreven door Marthe

Volg je eigen weg!

 

"Diep in jezelf, daar waar geen mens jou kent, daar vind je de weg naar wie je werkelijk bent, geloof in jezelf, geloof in wat je doet, dan is niets ooit vergeefs, komt alles altijd goed ...."

 

Ik kijk naar een programma op tv en luister naar de vertolking van dit prachtige nummer uit één van mijn favoriete films "The Wizard of Oz". Net als voor de hoofdpersoon in dit programma heeft dit nummer ook voor mij veel betekenis. Regelmatig als de moed me in de schoenen was gezonken, luisterde ik naar dit nummer.

 

Jij bent anders. Gedurende mijn leven heb ik dit regelmatig gehoord. Jij bent anders .... Ik begreep het nooit goed en dacht 'ja maar iedereen is toch anders want iedereen is uniek'. Ik werd er onzeker van en kreeg inderdaad steeds meer het gevoel dat ik ook anders was. En ja, ik was niet zo als mijn 2 zussen en ik weet nog dat ik aan mijn moeder de vraag heb gesteld waarom dat zo was. Zij kon mij hier niet echt een antwoord op geven. Wanneer ik een kamer binnen liep vol met mensen, hoorde ik alleen maar een hoop herrie en ruis. Iets waar anderen schijnbaar helemaal geen last van hadden. Op school en later ook in loondienst had ik vaak veel moeite mij staande te houden. Er gebeurde zo veel op een dag en ik was blij als ik dan thuis was en even tot rust kon komen. Rond mijn 14e levensjaar ging het helemaal mis, ik wilde niet meer naar school, kon het niet meer, durfde niet meer en was alleen maar ontzettend moe. Na gesprekken met docenten, ging ik van het gymnasium naar het atheneum waar ik me beter thuis voelde en langzaamaan ging het weer beter. Toch bleef ik lange tijd strugglen en waren er veel ups en downs.

 

Tot op een dag mijn zusje-ik was toen al begin 30- mij op een artikel wees over hoogsensitiviteit, geschreven door Elaine Aron. Eindelijk begon ik mezelf beter te begrijpen, 'dit ben ik', dacht ik. Niet anders, maar gewoon hoogsensitief. Toch bleef ik lange tijd alleen maar al de negatieve kanten daarvan zien. En ging ik nog steeds al worstelend door het leven. Na een drukke dag vol geluiden en prikkels had ik een paar dagen nodig om bij te komen. Was vaak moe en geprikkeld.

 

Tot ik de kans kreeg mijn eigen bedrijf op te zetten en ik vanuit huis ging werken, waar ik mijn eigen tempo en werktijden kon bepalen. Ik deed veel research over het opzetten van een eigen bedrijf en alles wat daarbij kwam kijken. Begon veel te lezen en ging aan mezelf werken. Waar ik altijd alleen maar de nadelen zag van de hoogsensitiviteit, begon ik nu ook in te zien dat er ook zeker voordelen zijn. En ik leerde van andere ondernemers en door veel te lezen en te oefenen hoe je beter met de negatieve aspecten om kunt gaan. 

 

Hoewel ik niet zo van de labels ben, vind ik het toch fijn om te weten dat ik niet anders ben maar dat ik een hoogsensitieve beelddenker ben. Het leven wordt namelijk wat makkelijker als je weet hoe je in elkaar steekt. En als je dan de tools hebt of krijgt aangereikt door middel van boeken of coaching dan leer je zowel met de negatieve als de positieve aspecten om te gaan.