· 

Je kunt je gedachten veranderen door van de "snelweg" af te gaan

Geschreven door Susanne Becker

Je hebt al langer een tof idee, een droom die je graag waar wilt maken. Het lijkt groots en een tikkeltje eng. Omdat je nog nooit eerder zoiets hebt gedaan, twijfel je of je het kunt en stel je uit aan de droom te werken. Je denkt “Ik ben niet goed genoeg” en dobbert lekker door, zonder dat je stappen in de richting van je doel zet. Soms vraag je anderen om advies, maar die bevestigen alleen je twijfels. Zo blijf je jaren ronddobberen.

Zo vergaat het veel vrouwen. We worden geleefd door overtuigingen die ons al vroeg zijn meegegeven. Het lijkt wel of we een abonnement hebben op angsten en belemmerende overtuigingen.

Vermoedelijk is de gedachte “Ik ben niet goed genoeg” een standaard gedachte van je geworden, zonder dat je het in de gaten hebt. En je bent niet de enige. Écht niet. Mindset guru’s maken ons wijs dat we als we maar vaak genoeg bepaalde positieve gedachten denken, ook zo zullen gaan denken en het gedrag dat hierbij hoort overnemen.

Als dit zo makkelijk zou werken, hadden coaches en therapeuten geen werk meer. Dus je raadt het al, het werkt niet om precies de tegenovergestelde gedachte te denken om van een negatieve gedachte af te komen. Dit zal een heel kort termijn effect hebben, waardoor je heel snel weer in het oude gedrag terug valt. Onderzoek toont aan dat mensen hierdoor zelfs narcistisch gedrag kunnen ontwikkelen.

 

Wat helpt dan wel?

Je brein is gewend bepaalde (negatieve) gedachten te denken. In je brein zijn als het ware diepe groeven ontwikkeld door het over én over denken van dezelfde gedachten. Door deze gewenning is het moeilijk om ineens om te denken.

Je kunt het vergelijken met een snelweg. Deze wordt gebouwd en in gebruik genomen, net als bij jou in je brein een gedachte ooit een eerste keer wordt gedacht. Hoe vaker je de snelweg gebruikt oftewel de gedachte in je op komt, hoe meer je zult wennen aan het rijden op die snelweg en je zult jezelf niet afvragen of dat bord aan de rand van de snelweg er altijd al stond of niet, het is de normaalste zaak van de wereld dat je deze snelweg gebruikt. Precies zo werkt het met je gedachten- je staat er niet eens meer bij stil wat je allemaal denkt, het is een gewoonte geworden, vooral de negatieve gedachten.

Wat helpt is te bedenken wat er ook is. In plaats van te bedenken dat je niet goed genoeg bent, richt je je op je positieve kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld dat je goed met mensen kunt omgaan en goed kunt luisteren. Begin de zin (gedachte) met “Ik heb of ik ben…” Hiermee neem je bij jezelf het gevoel weg te kort te schieten.

Als je dit vertaalt naar mijn voorbeeld van de snelweg, is bedenken wat er ook is: de B-weg die naast de snelweg loopt. Het is een alternatieve weg, die jou ook naar je plaats van bestemming brengt, echter rij je minder hard, is het er wat fleuriger en kleurrijker en heb je minder spanning als je daar rijdt. De B-weg staat voor een nieuwe groef die in je brein wordt gevormd.

Om je gedrag en gedachten te kunnen veranderen, is het noodzakelijk de B-weg te gebruiken. Door het veelvuldig gebruik van de nieuwe weg/gedachte, ontstaat een steeds diepere groef en wordt deze gedachte je nieuwe gewoonte. En dit soort nieuwe gewoontes willen we graag – positief denken en er niet bij stil staan dat je dat doet, omdat het de normaalste zaak van de wereld is dat je positief over jezelf denkt. Ik gun het je van harte! 😊

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marthe (vrijdag, 04 september 2020 16:36)

    Wat een mooie vergelijking Susanne, dankjewel! Dat helpt inderdaad als er wat negatieve of onzekere gedachten in me opkomen...dat er soms ook een andere wat rustigere weg te bewandelen is.