· 

Mindset

Geschreven door Susanne Becker

Of je nu denkt: 'je kunt het niet of je kunt het wel', je hebt altijd gelijk

Ik wil gelijk met de deur in huis vallen: Onze stemming en onze manier van hoe we in het leven staan (pessimistisch of optimistisch), is afhankelijk van onze beliefs (overtuigingen). Betekent dit dan dat je zelf invloed hebt op de manier hoe je je voelt en de dingen ervaart? Yes, yes en nog eens yes. Je hebt zelf de kracht om een draai aan je gevoelens te geven. Een superpower, waarvan niet iedereen gebruik maakt.

 

Je overtuigingen bepalen je gevoel en gedrag

Hoe zit dat dan? Ons brein bestaat uit een bewust en onbewust deel. Slechts 5% van alles wat we zien en doen (perceptie en gedragingen) komt uit het bewuste deel, de andere 95% vinden in je onbewuste mind plaats.

 

We ontwikkelen al vanaf onze kindertijd overtuigingen, we worden gevormd door de normen van onze omgeving en koppelen conclusies aan bepaald gedrag. Dit vormt ons zelfbeeld en het beeld van de wereld en dragen we in ons onbewuste mind met ons mee.

Als er dan iets ingrijpends gebeurt waar je geen invloed op hebt, zijn je overtuigingen bepalend hoe je naar die gebeurtenis kijkt en hoe je je daarover voelt. Deze gebeurtenis is dan de aanleiding, maar de bril waarmee je naar de dingen kijkt bepaalt het resultaat.

 

In mijn coaching maak ik gebruik van het ABC model van Dr. Albert Ellis uit de RET (Rationeel-Emotieve Therapie). Dit geeft duidelijk weer dat je zelf bepaalt hoe je jezelf over een gebeurtenis voelt, dat er een keuze is. Meer hierover weten? Check deze bijdrage van mij op LinkedIn : 👉https://www.linkedin.com/pulse/blog-4-5-redenen-waarom-een-positieve-mindset-zo-plus-becker-/

 

Wat kun je doen om een positieve mindset te verkrijgen/ te behouden?

Voordat je in slachtoffergedrag vervalt en de hele wereld de schuld geeft, kun je beter naar jezelf gaan kijken en je eigen overtuigingen. Die kun je namelijk veranderen. Het mooie is namelijk dat je onbewuste mind (waar ook je overtuigingen verankerd zijn) goed kan worden getraind.

Je onbewuste mind kan geen onderscheid maken tussen fictie en realiteit. Daarom kun je ook makkelijk afscheid nemen van overtuigingen die je niet meer dienen. Je moet hiervoor wel onderzoek doen naar welke overtuigingen dit zijn.

Als je dit in beeld hebt, weet je ook welke overtuigingen je nog belemmeren en kun je deze aanpakken. Je onbewuste mind is non-verbaal en werkt op basis van beelden en plaatjes. Daarom werkt het maken van visionboards, het volgen van meditaties, het visualiseren van toekomstdromen en affirmaties zo goed. Dit zijn goede methoden om je belemmerende overtuigingen aan te pakken.

Heb je vragen omtrent het versterken van je mindset/zelfvertrouwen en zelfbeeld? Ik help je graag. Je kunt contact opnemen via info@susannebecker.nl

 

Warme groet, Susanne

 

 

Disclaimer:

Ik wil met deze blog aantonen dat er altijd een keuze is in hoe je je voelt. Hiermee wil ik ziektes als chronische depressie en psychische aandoeningen niet wegzetten als een keuze. Deze aandoeningen zijn lichamelijke verschijnselen en worden vaak door tekorten aan stoffen veroorzaakt. Hier gaat deze blog NIET over. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marthe (dinsdag, 29 december 2020)

    Mooi Susanne, dankjewel! Interessant dat ABC-model, dat kende ik niet. Mediteren en visualiseren en vervolgens mijn plannen uitschrijven en tekenen werkt heel goed bij mij.