· 

Persoonlijk Leiderschap

Geschreven door Susanne Becker

 

De 5 belangrijkste vaardigheden voor Persoonlijk Leiderschap en hoe je deze kunt leren

 

Het thema persoonlijk leiderschap wordt de laatste jaren meer en meer besproken.

Wat is het precies en hoe kun je het leren en toepassen? Waarom is het zo belangrijk? Hier gaat deze blog over.

  

Persoonlijk Leiderschap

Ik definieer persoonlijk leiderschap als een capaciteit die van levensbelang is. Persoonlijk leiderschap houdt in dat je weet wie je bent, waarvoor je staat, wie je wilt zijn en waar je naar toe wilt in je leven. Hierbij stel je grenzen, volg je een pad die je zelf hebt uitgestippeld en neem je verantwoordelijkheid voor je daden. 

 

De volgende vaardigheden zijn een onderdeel van sterk persoonlijk leiderschap: 

 

  1. Intunen op doelen

Alles begint met het stellen van een doel. Als je meer leiderschap wilt tonen in je business, in jouw baan of in je privé- leven, zul je met een doel moeten werken. Spreek het uit, schrijf het op, bespreek het met anderen, maak een visionboard. Wat je ook kiest, doe het bewust en formuleer een doel.

 

Daarna is het belangrijk dat je visualiseert hoe het zou zijn als je het doel hebt bereikt. Door te zien wat je wilt doen of zijn, doorvoel je alvast hoe het zou zijn. Omarm dit gevoel, het is jouw waarom, dus de reden waarom je het doet.

 

De beelden en zelfs geuren en kleuren geef je door aan je onderbewustzijn. Jouw onderbewustzijn gaat met je dromen en doelen aan de slag, zonder dat je dat in de gaten hebt. Zo kun je ineens na een nachtje slapen opstaan met een goed idee of lost dat ene probleem zich op doordat je ineens een andere kijk krijgt. 

 

Weten wat je wilt en wie je wilt zijn, is de basis van persoonlijk leiderschap, dit bereik je door regelmatig te visualiseren en met je doel(en) bezig te zijn.

 

  1. Werken met focus

Nu je een doel hebt, heb je een richting en weet je wat je wilt en waar jouw focus ligt. Jouw doel bepaalt wat je doet en welke acties je moet doen om bij je doel te komen.

 

Concentreren op dat wat belangrijk is is hierbij essentieel. Laat je je afleiden door allerlei minder belangrijke zaken of werk je echt gefocust naar je doel toe?

 

Hierbij is wederom bepalend hoe graag je je doel wilt bereiken (wat heb je ervoor over), omdat jou dit motiveert om door te gaan en bepaalde stappen te zetten die wellicht spannend zijn. Je zult geen "spannende acties" ondernemen als je niet gefocust bent op jouw succes / jouw doel.

 

  1. Kwetsbaarheid tonen

Empathie en kwetsbaarheid zijn eigenschappen die vaak als zwak of te zorgzaam worden bestempeld. Niets is minder waar.

 

Door je kwetsbaar op te stellen, kun je echt verbinding maken met andere mensen en zullen ze je leren kennen op een authentieke manier. Je bent uniek. Benut dit om je te onderscheiden van de massa.

 

De wereld heeft nieuwe visies en authentieke mensen nodig. Als je je kwetsbaar opstelt en jouw menselijke kanten laat zien, zullen mensen je volgen om jou als persoon en niet om de business of baan die je vertegenwoordigt. Ze worden fan zonder dat je daar veel voor hoeft doen, je kunt gewoon jezelf zijn. Hoe fijn is dat?

 

  1. Flexibiliteit tonen

Een goede persoonlijke leider weet dat het leven niet over rozen gaat en dat er soms ook tegenslag bij zit. Hiervoor heb je flexibiliteit en veerkracht nodig.

 

Denk je in problemen of in oplossingen? Zit je direct bij de pakken neer bij tegenslag of weet je de tegenslag om te buigen in iets positiefs?

 

Je hebt altijd een keuze en hoe flexibeler jij je opstelt hoe beter je zult meeveren zonder te breken.

 

  1. Angsten aanpakken

Jezelf goed leiden betekent niet dat je geen angsten hebt. Integendeel.

 

Succesvolle mensen hebben even veel angst als jij en ik, maar ze kiezen ervoor schijt te hebben aan de angsten en hetgeen wat ze willen doen alsnog te doen. Dit is een eigenschap die je nodig hebt om die enge actie -die buiten je comfortzone ligt- uit te voeren of je hoofd boven het maaiveld uit te steken als iedereen iets anders roept. Herken je angsten, kijk ze in de ogen... en doe het alsnog!

 

Verder beveel ik je aan dat je wel op onderzoek uitgaat als je last hebt van een laag zelfbeeld of angsten zoals faalangst. Dit zijn meestal mechanismen om jezelf te beschermen, omdat je niet wilt worden afgewezen. Kijk hier naar en onderzoek voor jezelf waar deze angsten vandaan komen. Vraag je af of deze angsten behulpzaam zijn, nu je grootse stappen wilt zetten. Dit kan je helpen afscheid te nemen van een angst die jou niet langer dient. 

 

Afsluitend wil ik hier nog aan toevoegen dat het leven een persoonlijke leiderschapsreis is en dat je vooral progressie boekt door te doen en in actie te komen. Spreek je uit, handel volgens jouw normen en waarden, stel grenzen waar dat nodig is, sta voor wie je bent, neem verantwoordelijkheid, leef je dromen en wees vooral jezelf. Dan ben je voor jezelf een goede persoonlijke leider!

 

Liefs, Suus 


Susanne Becker_Empowerment_Coach_Blog_PowerVrouwen

Mijn naam is Susanne en ik ben empowerment coach voor jongvolwassen vrouwen. Ik ben een groot fan van persoonlijk leiderschap en weet als geen ander hoe belangrijk het is als vrouw te weten wie je bent, wat je wilt (en vooral wat je niet wilt) en dat je eigen grenzen kunt aangeven. Mijn coachtrajecten zijn gericht op het empoweren van jonge vrouwen, zodat ze krachtige en zelfbewuste keuzes in hun leven kunnen maken.


Reactie schrijven

Commentaren: 0