· 

NEE zeggen – hoe doe je dat?

Geschreven door Susanne Becker

Ik ben empowerment coach. Dat betekent dat ik jou kan helpen van een slecht zelfbeeld en te weinig zelfvertrouwen af te komen. Deze richting van coaching heb ik bewust gekozen, omdat ik zelf goed genoeg weet wat het voor je als vrouw kan betekenen als je niet goed weet hoe je je eigen grenzen moet aangeven.

 

We weten allen dat we niet goed voor een ander kunnen zorgen, als we niet eerst goed voor onszelf zorgen. Toch hebben veel vrouwen last van dat stukje zelfopoffering. ‘Eerst de anderen en dan pas ik’. Dit zit erin en we vinden het lastig aan te geven wat we willen, niet willen en wanneer onze grenzen zijn bereikt.

 

De laatste berichtgevingen uit de media over grensoverschrijdend gedrag geven ook aan dat het belangrijk is dat vrouwen duidelijk nee zeggen en dat mannen hun gedrag moeten veranderen. Duidelijke taal en lichaamstaal, duidelijk uitspreken wat de verwachtingen zijn en het duidelijk aangeven van je grenzen helpen hier zeker bij.  

 

 

Hoe manage je dit in je eigen dagelijks leven en zeg je nee wanneer het nodig is? 

 

Hier een aantal tips:

 

1. Weet wat je wilt/ niet wilt

Het is nodig dat je voor jezelf helder hebt wat je wilt en niet wilt. Dat is vaak helemaal niet zo makkelijk, want juist door het feit dat wij zo zorgzaam zijn voor de ander vergeten we wat wij willen. Als je daar last van hebt, begin met wat je in ieder geval niet wilt. Weten wat je niet wilt, leidt uiteindelijk naar hetgeen wat je wel wilt. 

 

Bedenk dat wanneer je niet volledig overtuigd bent van je eigen nee, degene waarmee je communiceert de boodschap ook onduidelijk zal ontvangen. Dit zou kunnen betekenen dat degene je niet serieus neemt, je om wil praten of een volgende keer weer bij jou komt om je te overtuigen. Wees dus duidelijk voor jezelf wat je wilt, voordat je communiceert en nee zegt. 

 

2. Stel je eigen regels op

Om makkelijker nee te zeggen, kan het helpen voor jezelf regels op te stellen. Bijvoorbeeld dat je maar 1 keer in de week afspreekt met vrienden om genoeg tijd voor jezelf over te houden. Dat is je eigen regel waaraan je spiegelt of je ja of nee zegt tegen een uitnodiging. Hiermee voorkom je dat je jouw eigen grens negeert. 

Het opstellen van regels kun je op elk levensgebied toepassen. Wat vind je ok, wat vind je een no-go? Als je twijfelt, zijn jouw regels jouw kompas.

 

3. Bedenk bij alles wat je wilt doen en waarvoor je uitgenodigd/ gevraagd wordt: 

Vind ik dit leuk?

Krijg ik hier energie van?

Doe ik dit omdat het moet of omdat IK het wil?

Gaat mij dit plezier brengen?

 

Als het antwoord nee is op een of meerdere van de vragen, doe het dan niet. Als je het wel doet, hou dan rekening met het feit dat je over je eigen grens heen gaat. Natuurlijk kun je niet altijd nee zeggen (denk aan werkopdrachten), maar kijk altijd goed waar je grens ligt en weeg af. 

 

4. Wees krachtig en duidelijk

Je hebt het recht om nee te zeggen en de ander heeft het recht om teleurgesteld te zijn. Dit doet niets af aan de grens die je hebt en daarover hoef je je echt niet schuldig te voelen. 

Daarom is het niet handig om ellenlange excuses en verklaringen te geven waarom je niet kunt of wilt. Meer woorden, meer verklaringen laten je twijfelen en geven de ander vaak een ingang om je toch te overtuigen ja te zeggen. 

 

Heb je wel de drang om uit te leggen waarom je nee zegt? Wees dan kort en duidelijk door te zeggen dat je niet wilt/kunt. 

 

5. Neem risico’s

Natuurlijk kan het gebeuren dat iemand je ineens niet meer aardig vindt of je ineens negeert nadat je hebt aangegeven dat je niet wilt. Afwijzing is een van de belangrijkste redenen waarom we vaak neigen om toch ja te zeggen. 

Afgewezen worden is altijd vervelend en pijnlijk , het zorgt voor een ongemakkelijk gevoel. Als de ander beledigd reageert, is jouw boodschap wel binnen gekomen. Het zegt veel over de ander dat ie teleurgesteld is, het zegt niets over jou. Je kunt tegen degene zeggen dat je de teleurstelling begrijpt. Maar het doet niets af aan hoe jij het ziet en de gevoelens van de ander zijn niet jouw probleem.

 

6. Krabbel niet terug

Het is belangrijk dat je achter je eigen beslissing staat. Als je last hebt van schuldgevoelens en spijt kun je je beter voorhouden waarom het goed is dat je dit besluit hebt genomen. Bijvoorbeeld : “Ik hou zo meer tijd voor mezelf en zelfzorg over” 

Je ziet de positieve effecten van je beslissing, waardoor terug krabbelen geen optie is.

 

Respectvol nee zeggen is geen wetenschap, maar een vaardigheid die je door te oefenen relatief makkelijk kunt leren. De eerste keren nee zeggen zullen ongemakkelijk voelen, maar de vaker je het doet de makkelijker jij het zult vinden om te doen.  Met een duidelijke intentie en met duidelijke communicatie kom je er wel. BELOOFD. 😊

 

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op via info@susannebecker.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0