· 

Minder zitten, meer bewegen

Geschreven door Brigitte van Uden

Zitten is “het nieuwe roken”

 

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld bijna 9 uur zittend doorbrengen. Veel zitten heeft nadelige gezondheidseffecten en wordt daarom zelfs “het nieuwe roken” genoemd. Minder zitten en meer bewegen is het devies.

 

Voldoende bewegen is belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Voor een indicatie hoeveel beweging nodig is, hou je De Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad aan. Deze zijn opgesteld in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

  

 

Beweegrichtlijnen

 

In het algemeen geldt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Voor volwassenen is het aanbevolen om per week minstens 150 minuten aan matig intensieve beweging te doen. Matig intensief betekent dat de ademhaling sneller wordt, maar dat je nog wel een gesprek kan voeren. Bijvoorbeeld fietsen of wandelen.

Daarnaast is het belangrijk om minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Dit kan variëren van wandelen op een stevig tempo tot hardlopen. Ouderen doen daarnaast ook nog balansoefeningen.

 

Voor kinderen (4-18 jaar) geldt:

Beweeg minimaal 1 uur per dag matig intensief. Dit bereik je door buiten te spelen, te fietsen of op de trampoline springen. Daarnaast is het advies om minimaal 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen.

 

Voor alle doelgroepen geldt: Beperk het stilzitten en wissel dit af door beweging. Bewegen is goed, meer bewegen is beter

 

Bijna de helft van de Nederlanders komt hier niet aan. Het is voor mij ook een nieuw inzicht wat betreft de richtlijnen voor kinderen. Als ik terugkijk naar mijn 16-jarige zelf, ging ik op de brommer naar school en hing ik liever op een bankje op het pleintje met vrienden dan dat ik sportte. (Daarnaast rookte ik ook echt, dus ik was totaal niet met mijn gezondheid bezig…)

  

 

 

10.000 stappen per dag

  

Tegenwoordig ben ik me heel erg bewust van mijn beweegpatroon. 10.000 stappen per dag is het doel. Dit lukt natuurlijk niet elke dag, maar ik probeer het dan op andere dagen in te halen. Op de meeste dagen wandel ik minimaal een halfuur met de hond. Daarnaast sport ik 2 keer in de week en doe ik aan yoga.

 

Voor het meten van mijn stappen gebruik ik een fitness armband met hartslagmeter van Fitbit (Charge 5). Het leuke hiervan is dat je ook andere activiteiten hiermee kan meten. Yoga bijvoorbeeld bevat weinig stappen, maar door deze bewegingen verhoogt je hartslag wel. Het aantal zoneminuten is dan een goede indicatie van de hoeveelheid beweging. Ook geeft het apparaat elk uur een signaal om even in beweging te komen. 

 

 

Tips om meer te bewegen in het dagelijkse leven

 

Een paar tips van mij om aan de aanbevolen hoeveelheid beweging te komen:

 

  • Gebruik de fiets of ga lopend naar de supermarkt in plaats van met de auto. (Kan je dan niet zoveel meenemen? Vaker op de fiets of lopend is nog beter;-))
  • Ga je met de auto naar je werk? Parkeer de auto zo ver mogelijk van de ingang af, zodat je toch wat extra loopt.
  • Maak een wandeling tijdens de lunchpauze.
  • Loop naar collega’s toe in plaats van ze te bellen of mailen.
  • En om minder te zitten, werk ik regelmatig staand. Ik gebruik hiervoor een laptopverhoger van Upstaa.

 

 


 

Vind je het lastig om een goed beweegpatroon te ontwikkelen? Wellicht vind je het leuk om een keer een testgesprek te houden voor mijn opleiding Leefstijlcoach.

Stuur me een berichtje via info@brigittevanuden.nl en we plannen iets in!

  

 

Brigitte van Uden is Virtual Assistant en teamlid van Platform PowerVrouwen. Naast haar werk als VA en interim managementassistent is zij tevens Leefstijlcoach in opleiding.

Deze blog bevat affiliate links en is eerder geplaatst op haar website www.brigittevanuden.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0