· 

Het belang van professionele foto's

Geschreven door Gaby Kooijman

Je kent ze vast wel. Foto's op Facebook waarbij je iemand niet herkent omdat de foto zo donker is. Of de profielfoto's op LinkedIn samen met kind of hond.

foto Petra Steffens, blog geschreven door Gaby Kooijman voor het platform PowerVrouwen Nederland
Petra, schrijven kun je overal

'Wat maakt het uit', hoor ik je denken. In mijn ogen veel, want een eerste indruk maak je maar één keer! Ben jij op zoek naar een makelaar, dan ga je waarschijnlijk eerder in zee met een vriendelijk, betrouwbaar uitziend iemand in pak, dan met iemand met een foto waarbij hij of zij op het strand ligt. Heb ik gelijk? En geloof me, ik snap heel goed dat je je baby wilt showen, wat natuurlijk prima kan, maar niet op je profielfoto!

 

Uiteraard betekent het niet dat we allemaal in pak op onze profielfoto moeten staan, maar wel op zo'n manier dat het bij jou en jouw brand of merk past.

 

Zorg en professionaliteit

Door goede foto's te gebruiken, straal je zorg en professionaliteit uit voor je bedrijf. Foto's die gemaakt zijn door een professionele fotograaf, zijn goed belicht en je staat er op je (paas-)best op. De fotograaf heeft ervaring met het maken van foto's, zorgt ervoor dat de foto's consistent en van goede kwaliteit zijn. Daar kun je op rekenen.

 

Daarnaast heeft een professionele fotograaf - door zijn ervaring - creatieve ideeën voor het maken van foto's die passen bij jou, je bedrijf en je brand. En vergeet niet: fotografen zijn echte kenners als het gaat om wat niet handig is. Sommige 'normale' dingen kunnen er op de foto heel raar uitzien. Bijvoorbeeld een hand volledig in je zak doen, heeft als effect dat het lijkt alsof je geen handen hebt. Zeg nou zelf,  niet heel handig toch?

Klik

De kosten die je maakt, verdien je terug doordat je marketing er goed uitziet. Een goede foto spreekt potentiële klanten aan! Wel is het belangrijk dat je een 'klik' hebt met de fotograaf. Zeker bij het maken van een uitgebreide branding sessie is een kennismakingsgesprek aan te raden.  

Rosita bezig met haar administratie
Rosita bezig met haar administratie

Kosten 

De redenen om niet voor een professionele fotograaf te kiezen, lopen uitéén. Vaak zijn de kosten een struikelblok. De kosten worden gezien als onnodige uitgave, terwijl je het mag zien als een strategische investering. Een fotosessie kost meestal ook wat meer tijd dan 'even snel' zelf een foto maken. Ondernemers zijn zich regelmatig niet bewust van welk verschil professionele foto's maken ten opzichte van zelfgemaakte foto's (met een telefoon). Maar de kwaliteit van die zelfgemaakte foto's valt te betwisten.

 

Professionele foto's laten maken kan best spannend zijn, maar neem van mij aan; als er een klik is met de fotograaf went het snel. Bij een goede fotograaf voel je je snel op je gemak. Ik, als fotograaf, zeg altijd dat je als ondernemer mag zeggen wat jij wil, maar vooral ook wat je niet wil. Ook dat is belangrijk en zorgt voor minder spanning. Natuurlijk is het belangrijk dat jij, als ondernemer en geportretteerde, zelf de uiteindelijke keuze maakt van welke foto's je blij wordt. Je kunt ervan uitgaan dat de foto's waaruit je mag kiezen, aansluiten bij je bedrijf, bij wie je bent en dat het kwalitatief goed belichte en scherpe foto's zijn.  


Tip

Mijn tip aan jou: zoek een professionele fotograaf waarmee het klikt en laat in elk geval een professionele portretfoto maken. Wanneer het financieel kan, ga dan voor een Personal Branding Shoot, een serie foto's die je kan inzetten voor verschillende toepassingen. Het is iedere euro waard!

Foto Ilona Noordam, blog van Gaby Kooijman, geschreven voor het platform PowerVrouwen Nederland
Ilona van Sensiz, remote werken kan overal, heerlijk in de natuur
Lunchen met een broodje van Timmy's Barendrecht
Lunchen met een broodje van Timmy's Barendrecht


Ben je benieuwd naar enkele foto's van ondernemers die ik op de foto zette? Kijk dan eens op mijn website of stuur me een mail voor een vrijblijvende afspraak.

Download
Bewaar deze blog in je inspiratiemap!
Blog-powervrouwen-Gaby-Kooijman-JUNI.pdf
Adobe Acrobat document 35.5 KB
Gaby Kooijman, blog voor het platform PowerVrouwen Nederland
Gaby Kooijman, met dank aan Lydia Hoogland Fotografie


Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Lia (woensdag, 26 juni 2024 19:25)

  De eerste keer dat ik foto's liet maken door een 'echte' fotograaf voelde ik me e.cht verschrikkelijk. De laatste keer dat ik foto's liet maken was door jou tijdens een Netwerk en Shoot. Wat een verschil. Dat heeft ook met mijn eigen groei te maken, maar de manier waarop jij en Lydia ons op ons gemak stelden maakten een wereld van verschil.

 • #2

  Marthe (dinsdag, 02 juli 2024 16:58)

  Ik sta liever achter de camera. Maar ik vind het wel belangrijk om mooie professionele foto's te hebben voor mijn website en sociale media. En bij jou had ik gelijk een goed gevoel en dat klopte. Want je nam alle tijd en stelde me op mijn gemak. De foto's zijn super geworden en ik heb ze zeker een jaar lang volop gebruikt. Dan haal je die investering er dubbel en dwars uit hoor, meer dan dat als ik het terug reken.

 • #3

  Petra (woensdag, 03 juli 2024 10:08)

  Mooi uiteengezet, Gaby. Mooi dat je aandacht schenkt aan wat het allemaal oplevert. Zorg en professionaliteit uitstralen en dat je lange tijd plezier hebt van foto's. Dat realiseert niet iedereen zich goed genoeg. Zeker ook die creativiteit en belichting. Zo belangrijk. Dat maakt dat je ook heerlijk verrast wordt door je eigen leukigheidjes. �

 • #4

  Paula (woensdag, 03 juli 2024 10:24)

  Goede foto’s zijn heel belangrijk. Je kiest iemand waar je een fijn gevoel bij hebt. Vooral bij persoonlijke diensten! Een goede foto laat zien wij jij bent en wat je klant kan verwachten.

  Ik ken jou als een heel fijn persoon om mee te werken Gaby!