· 

Hoe krijg je weer GRIP OP JE LEVEN?

Geschreven door Marthe van der Linden

GRIP OP JE LEVEN!

 

Soms lijkt het wel of je langzaamaan alle grip op je leven kwijt raakt. Alsof je het leven van iemand anders leidt. Alsof je in een trein zit die doorraast en het lukt je maar niet om uit te stappen. Het lijkt dan bijna onmogelijk weer de regie over je eigen leven terug te krijgen. Herken je dat? Lees dan vooral verder! Want echt waar, soms zit je zo vast in je eigen shit dat het bijna onmogelijk lijkt er weer uit te komen. Maak dan van jouw eigen shit je mest en krijg weer GRIP OP JE LEVEN!

 

 

OEFENING, GEDULD EN ACCEPTATIE

 

Natuurlijk zou ik met alle liefde willen zeggen dat het heel makkelijk is weer grip te krijgen op je leven maar zo eenvoudig ligt het helaas niet. Want weer grip krijgen op je leven vraagt:

 

  • oefening
  • geduld
  • acceptatie

 

OEFENING

 

Wanneer je het spoor een beetje of zelfs meer dan een beetje bijster bent in je leven, dan vraagt het om oefening. Oefening om je leven anders in te gaan richten. Een aantal goede uitgangspunten daarbij zijn:

 

  1. Jij bepaalt!
  2. Het is oké!
  3. Beloon jezelf!

 

Alleen jij bepaalt hoe jij je leven leidt! Jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Als je slecht voor jezelf zorgt, heeft dat invloed op de manier van keuzes maken. Het zal al snel leiden tot het maken van de verkeerde keuzes. Deze verkeerde keuzes zullen leiden tot spanningen, stress, onrust waardoor je langzaamaan in een neerwaartse spiraal terecht komt met nog meer ellende en soms zelfs desastreuze gevolgen.

 

Neem dus vandaag nog de regie over je eigen leven!

 

En het is oké als dit niet in één keer lukt. Het vraagt geduld en het vraagt elke dag weer oefening totdat het in je dagelijkse ritme zit maar ook dan is het helemaal oké als je zo nu en dan een 'off-day' hebt. 

 

Bij elk stapje dat jij verder komt in weer meer grip op je leven beloon je jezelf! Geef jezelf een cadeautje. Dat hoeft niet persé iets materieels te zijn, dat kan ook in de vorm van een compliment aan jezelf geven of een avondje naar je favoriete film of serie kijken. Of gewoon eens een dag helemaal niks doen, heerlijk lui zijn en genieten van het zonnetje. 

 

AAN DE SLAG VOOR MEER GRIP

 

Nu je de keuze hebt gemaakt de regie op je leven terug te grijpen, ga je aan de slag!

 

Ongeacht hoe je persoonlijke situatie ook is, ga zorgen voor een meer natuurlijk ritme in je leven. Als goed voorbeeld kun je de schoonheid van de natuur nemen en het natuurlijke ritme van de seizoenen. De natuur gaat onverstoorbaar haar eigen weg en elk seizoen heeft haar eigen kleuren, geuren en ritme. Wij zijn door onze drukke en volle levens in een heel tegennatuurlijk ritme gaan leven. Wij zijn helemaal vergeten dat wij als zoogdieren een essentieel onderdeel van die natuur vormen. En dat wij eigenlijk alles uit de natuur kunnen halen zoals energie, zuurstof en voedsel.

 

Energie

 

Ga werken aan je energielevel!

  • Je verbetert je energieniveau o.a. door goede voeding tot je te nemen. Tegenwoordig is er zoveel aandacht voor goede voeding dat er overal wel informatie over dit onderwerp verkrijgbaar is, ook bij PowerVrouwen schenken wij hier aandacht aan. 
  • Door je lichaam te gaan trainen, dat kan door wandelen, hardlopen, yoga, zwemmen, krachtoefeningen of iets waardoor je puur en alleen even met je lijf én met verbetering van je conditie bezig bent.
  • Plan voldoende rustmomenten in: verspreid je werkzaamheden zorgvuldig over de dagen en plan je dagen niet te vol, hierdoor kun je tussendoor een wandeling maken of een powernap nemen.
  • Zorg voor een goede nachtrust: ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Ga vanaf 21:00 uur 's avonds afbouwen: zet je telefoon/computer uit en bekijk geen sociale media berichten meer. Kies voor iets ontspannends voor het slapen gaan zoals een warm bad, een avondwandeling of doe een ontspanningsoefening zoals yoga nidra.

 

GEDULD

 

En wederom wees niet te hard voor jezelf. Het is oké als je dit natuurlijke ritme niet direct te pakken krijgt. Het vraagt oefening en geduld!

 

Een hele mooie en eenvoudig toepasbare manier om meer geduld te krijgen is meditatie. Probeer dit maar eens een tijdje uit en kijk of het werkt voor jou. Zelf mediteer ik elke ochtend voor dat ik met mijn werkzaamheden start. Ik zoek een rustige, stille en comfortabele plek op en ga minstens 20 minuten zitten in een prettige houding, voor mij is dat in kleermakerszit, maar niet op zo'n manier dat mijn benen bekneld raken. Ik zet een timer en sluit mijn ogen en zeg het woord 'rust' en probeer een beeld naar voren te halen waar ik me happy bij voel, dat kan iemand zijn of iets zoals een mooie plek in de natuur. Ook let ik daarbij goed op mijn ademhaling. Die minstens 20 minuten is van belang om echt in een diepe status van rust en ontspanning te komen. 

 

Door het mediteren te integreren in je dagelijkse levensritme merk je na verloop van tijd dat je 'lontje' weer langer wordt, dat je steeds meer kunt hebben, dat je hart weer open gaat staan én dat je energielevel omhoog gaat.

 

Zuurstof

 

Zonder zuurstof kunnen wij niet leven. Zuurstof halen wij uit de lucht, ook bomen en planten zijn flink voor ons aan het werk en zorgen voor zuurstof. Een schone natuur en dus schone lucht is dus van wezenlijk belang voor onze gezondheid. Ook de ademhaling speelt een belangrijke rol want deze dient immers om zuurstof naar het bloed te brengen en afvalstoffen zoals koolzuurgas af te voeren. 

 

Voeding

 

Naarmate onze dagen voller worden, ervaren wij meer druk, wat vaak resulteert in meer stress. Meer stress leidt tot het grijpen én vaak zelfs snakken naar ongezonde voeding zoals zoetigheid vol met ongezonde suikers en/of naar snacks met de verkeerde vetten.

 

Naarmate je meer aan je lichamelijke en mentale gezondheid gaat werken, zal ook het meer natuurlijke verlangen volgen naar gezond, natuurlijk en onbewerkt voedsel. En wederom dit vraagt oefening, geduld en het is oké als je zo nu en dan dat slagroomtaartje neemt of een patatje mét.

 

 

ACCEPTATIE

 

Wees niet te hard voor jezelf, accepteer het zoals het nu is en ga verder met oefenen! 

 

Beloon jezelf bij de goede momenten en accepteer het gewoon als je een keer je dag niet hebt. Je bent tenslotte mens en geen machine. Ga verder en lukt het niet alleen, zoek dan een maatje, een coach of mentor of vind jouw inspiratiebronnen hier bij PowerVrouwen. Er staan ondertussen al ontzettend leuke vrouwen op ons platform, elk met hun eigen verhaal, die jou verder kunnen helpen weer grip op jouw leven te krijgen!

 

Kijk maar bij de mooie portretten en lees hun verhalen, doe mee met één van de activiteiten of kom eens een 'online' kopje koffie met ons drinken. Je bent van harte welkom! 

 

Warme groet, Marthe

Reactie schrijven

Commentaren: 0