· 

Wees zuinig met je energie!

Geschreven door Brigitte van Uden

Energiemanagement

 

Veel mensen zijn nu volop met energie bezig. Vanwege de hoge energie- en gasprijzen probeert men nu uit alle macht energie te besparen. Zelf probeer ik de verwarming zo min mogelijk aan te hebben door het dragen van thermokleding en een lekker dekentje over me heen.

 

Maar met energie wordt niet alleen elektriciteit of stroom bedoeld. Wat dacht je van je innerlijke energie? Diverse mensen hebben in de herfst en winter minder energie. De bladeren vallen, de dagen zijn over het algemeen grauw overdag en het wordt ook nog eens vroeg donker ’s avonds.

 

In de leefstijlcoaching bedoelen we met energie de “fut” om iets te doen. Hierin is een goede balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk. Mocht je het idee hebben dat je te weinig energie hebt, dan is het goed om eens in kaart te brengen wat energiegevers en energievreters (energievragers) zijn.
Wellicht zijn er energievragers die verkleind kunnen worden of kan je er afscheid van nemen. Daarnaast kunnen we meer stilstaan bij de dingen die ons energie geven. Hieronder enkele tips in het kader van je eigen energiemanagement.

 

Tips voor meer positieve energie!

 

1.      Geef aandacht aan je energiegevers. Energiegevers zijn zaken waar je blij van wordt. Dit kunnen kleine dingen zijn: je eerste kopje koffie in de ochtend of een knuffel van je kind of huisdier. Maar ook activiteiten kunnen je energie geven, zoals tuinieren of een stukje wandelen. Gun jezelf deze momenten en leer dankbaar te zijn voor de mooie dingen.

 

2.      Een manier om meer energie te krijgen, is om even je hoofd leeg te maken. Schrijf de zaken waarover je loopt te denken van je af. Er zijn leuke notitieboekjes, bullet journals of wat dacht je van een business planner? Begin de dag met een braindump om erna gefocussed te kunnen werken. Je kan ook een intentie voor de dag opschrijven en ’s avonds de dag eindigen in dankbaarheid. Teken, schrijf, dicht en kalligrafeer je mooie boekje vol.

 

3.      Een andere energiegever is voor mij lezen. Je dwingt je hersenen bezig te zijn met iets anders, waardoor er geen moment is om te piekeren. Ik lees het liefst romans of thrillers, maar andere genres zorgen er natuurlijk ook voor. Heerlijk om voor het slapen gaan nog even in mijn boek op te gaan. Op de website van Platform PowerVrouwen geven wij regelmatig boekentips.

 

4.      Ga lekker bewegen! Het lijkt er misschien op dat bewegen een energievrager is. Maar het gaat natuurlijk om balans. Bewegen kan worden gezien als ontspannen door inspanning (yoga). Maar ook van meer inspanning, raak je (uiteindelijk) ontspannen. Denk aan een stevige wandeling of een uurtje sportschool. Je maakt lekker je hoofd leeg en hebt erna meer energie. Doordat je ’s nachts ook beter slaapt, wordt je energieker wakker.
Ook probeer ik vaak overdag tussendoor wat oefeningen te doen, omdat ik anders te lang achter mijn bureau zit. Bijkomend voordeel: naast dat je vaak op goede ideeën komt van zo’n actieve pauze, krijg je het er ook lekker warm van;-)

In deze blog vond je enkele tips om meer energie te krijgen. Wat vind jij een fijne manier om meer energie te krijgen? Laat het weten in de reacties!

 

 

Brigitte van Uden is leefstijlcoach in opleiding. Dit doet zij naast haar werk als VA voor onder andere Platform PowerVrouwen. Wil je meer weten over een gezonde leefstijl? Neem contact met haar op via info@brigittevanuden.nl

 

Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat Platform PowerVrouwen een kleine commissie ontvangt wanneer je een aankoop doet via de link. Dit brengt geen extra kosten met zich mee voor jou als koper, maar het helpt ons wel om het platform te laten bestaan.


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Marthe (vrijdag, 25 november 2022 09:00)

  Dankjewel Brigitte, waardevolle tips voor een hogere energielevel. Vooral die van de energiegevers en -vreters. En de braindump.

 • #2

  puurchantel.nl (donderdag, 15 februari 2024 09:00)

  Waardevolle blog Brigitte, thanks

  Vooral de braindump wil ik toe gaan passen, die mooie notitie boekjes ga ik uit de kast halen. Het wordt tijd dat ze ook gebruikt worden hihi.

  Wandelen doe ik ook graag, vooral in het bos. De geuren die de bomen afgeven geven mij echt even een positieve boost.

  Liefs puurchantel.nl