· 

Vrouwen en zelfvertrouwen: hoe maak je hier een goede match van?

Geschreven door Susanne Becker

Ok. Je hebt van die succesvolle vrouwen, die alles makkelijk lijkt af te gaan en die van alles wat ze aanraken een succes maken. Je kijkt naar hen en denkt hóe doen ze dat.

Hoe vaak heb je niet gedacht "ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, wie zit nou op mij te wachten?" Vermoedelijk zijn er een aantal dromen en plannen niet door gegaan omdat je het niet durfde.

Hoe komt dat dan? Hebben alleen vrouwen last van weinig zelfvertrouwen of hebben mannen dat ook? En wat kun je hieraan doen?

 

Hoe ons zelfbeeld ontstaat

We duiken even de psychologie in. In je jonge kindertijd (voordat je ongeveer 8 jaar oud bent) ben je vooral afhankelijk van je omgeving, want je moet worden verzorgd. Denk aan eten, warmte, het verhelpen van pijn, aandacht etc. Een kind leert snel wat wel en niet werkt om dat te krijgen, wat het nodig heeft en legt het verband tussen wat het doet en wat het daarvoor krijgt. Zoals bijvoorbeeld lief en stil zijn om liefde te ontvangen of huilen om aandacht/eten etc. te krijgen. Dit is heel basaal, maar in het brein worden verbanden gelegd tussen actie en reactie. Deze verbanden neem je ook mee naar je latere leven.

Daarnaast worden we ook gevormd door maatschappelijke normen, zoals bijvoorbeeld dat meiden mooi en lief zijn en met poppen spelen versus dat jongens niet mogen huilen, stoer zijn en met geweren oorlogje spelen.

Onze ouders/verzorgers doen hier nog een schepje bovenop. Ouders hebben vaak niet in de gaten wat ze hun kinderen meegeven of aandoen door hetgeen wat ze zeggen of doen. Ook al heb je het niet door of is het niet zo bedoeld, kinderen kunnen dingen die je ooit hebt gezegd of gedaan onthouden en hun leven lang meedragen. Uitspraken als ‘doe nou eens normaal’ of ‘je bent altijd vervelend’. Kids zijn wat dat betreft erg zwart wit en halen uit deze uitspraken vooral dat ze niet voldoen aan de verwachtingen van hun ouders. Daarnaast ontwikkelen kinderen vaak angsten niet te voldoen en te worden afgewezen door hun ouders. Faalangst en verlatingsangst zijn hier goede voorbeelden van.

 

Hebben mannen hier ook last van?

Ja. Ook zij kennen een laag zelfbeeld. Echter: hun geluk is, dat ze anders 'gewired' zijn dan vrouwen. Ze hebben namelijk minder behoefte aan sociale acceptatie.

Mannen verbinden hun gevoel van zelfwaarde aan wat ze kunnen en het succes dat daaruit voortkomt. Vrouwen daarentegen verbinden hun gevoel van zelfwaarde vaak aan het gevoel geaccepteerd te worden en de sociale connecties die ze hebben. Wellicht dat dit terug te voeren is naar het vroege begin van onze mensheid, toen de mannen dagen lang op pad gingen om te jagen en de vrouwen met de kinderen achterbleven. Toen was het voor vrouwen uitermate belangrijk om goed in de groep te vallen, want zonder groep kon je niet overleven. 

 

Wat kun je concreet doen?

Een beter zelfbeeld kan helaas niet zomaar over één nacht verbeteren. Hier is werk aan de winkel, omdat je je vaak niet bewust bent van wat je denkt en in welke gevoelens en gedrag dit resulteert. Daarom is de eerste en meest belangrijke stap naar meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld het onderzoeken van de verbanden die je in je kindheid hebt gelegd, dus je overtuigingen. Dat kan best pijnlijk zijn.

Daarna kun je werken aan het verbeteren van je zelfbeeld door te inventariseren wat je concreet nodig hebt: zit het in je kunnen dus moet je jezelf qua kennis en vaardigheden verbeteren? Of zit het vooral in je gevoel van erkenning en acceptatie, dus het gevoel van waardigheid?

Vanuit dit kun je dan verder en concrete stappen zetten.

 

Wil je je zelfvertrouwen verhogen?

Ik bied een maatwerk traject aan van 10 weken waarin je concreet met je zelfbeeld aan de slag gaat, zodat je een beter zelfbeeld en daarmee meer zelfvertrouwen ontwikkelt.


Wil je hier meer over weten? Mail me dan via info@susannebecker.nl

 

 

 

Xo Xo Suus

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marthe (woensdag, 21 oktober 2020 17:13)

    Mooi Susanne, bijzonder om te lezen hoe ver dat eigenlijk terug gaat en hoe diep dat dan kan gaan ... dat zelfbeeld. En top dat jij je zo inzet voor vrouwen zodat ze meer zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen❤��