· 

Hé joh, wees eens wat liever voor jezelf!

Geschreven door Marthe van der Linden

Hé joh, wees eens wat liever voor jezelf!

 

 

Het is heerlijk weer, het zonnetje schijnt en ik heb afgesproken met een leuke vrouwelijke ondernemer. Ik heb een perenkwarkcake gebakken en ik stop deze in de leuke koeltas, samen met de bijbehorende flessen gevuld met koffie en thee. Ik stap op mijn fiets naar de afgesproken plek en zie haar al staan. Ik heb haar nog niet eerder gesproken, maar ik heb haar gespot in een plaatselijk krantje en stuurde haar een berichtje, daar ontstond ons eerste contact, met het idee: ik hoop dat ik haar kan helpen en ik hoop dat zij mij kan helpen, een soort van win-win, zeg maar...

 

 

We maken een wandeling en ik vraag of ze wel vaker wandelt. ‘Nee, eigenlijk niet, wandelen is niet echt mijn ding. Ik moet lachen en ik vertel dat ik wandelingen organiseer voor dit platform, vooral ook om even ‘uit’ te staan want als mens én als ondernemer sta je vaak altijd maar ‘aan’. Herken je dat: 'je moet altijd zoveel van jezelf, ik weet niet of vrouwen dat meer hebben dan mannen?' Maar als ik om me heen kijk zie ik veel vrouwen heel veel ballen in de lucht houden dag in, dag uit.

 

 

Ik vertel haar dat ik tot rust kom in de natuur. We gaan zitten op een bank in het groen in het zonnetje en ik schenk wat warms in en presenteer de cake en geef haar een klein 'voel je welkom cadeautje' van een andere (overigens mannelijke;-)) ondernemer mét visitekaartje (klant bij mijn bedrijf, zie ook mijn portret). Even zitten we in stilte te drinken en te eten. Heerlijk zeg die cake, zegt ze. Gelukkig de cake is goed gelukt en ik vertel haar dat ik daar meer ruimte voor ben gaan maken: dingen doen die me ontspannen en dat ik wat liever voor mezelf probeer te zijn.

 

 

Ja, ze herkent het wel, ‘vrouwen zijn vaak hard voor zichzelf’. Ik kijk haar aan en zie dat er een heel verhaal achter dat ene zinnetje zit. Ze begint te vertellen over haar leven en de struggles die zij heeft gehad. Ze is ziek geweest, nu gaat het weer de goede kant op gelukkig. Ze heeft sinds een aantal jaren haar eigen bedrijf en ze wordt daar duidelijk blij van want haar hele gezicht licht op. Toch zegt ze vind ik het lastig want ik wil hier echt helemaal voor gaan maar ik merk dat zelfs de mensen die dicht bij me staan me soms niet eens serieus nemen.

 

 

En zijn dat dan mensen die zelf ook een eigen bedrijf hebben’, vraag ik haar. Nee, ze hebben geen eigen bedrijf, dat klopt. Tja, zeg ik dat zijn dan niet de juiste mensen om te raadplegen of om jouw ondernemersperikelen mee te delen. Want ondernemen is niet te vergelijken met een baan in loondienst of iets anders. Ondernemen is een vak, het is een hele bijzondere manier van leven. Sommigen krijgen het misschien met de paplepel ingegoten maar veel mensen leren het ondernemen al doende in de praktijk. Vaak met vallen en opstaan. Want het gaat niet alleen om het uitvoeren van datgene waar je goed in bent maar er komt zoveel meer bij kijken!

 

 

En hoe was dat voor jou, vraagt ze’. Ik vertel haar dat ik alweer zes jaar voor mezelf bezig ben en dat het de afgelopen jaren vooral heel hard werken is geweest. Er ontstonden in die zes jaar drie bedrijven en ik zoek steeds meer de samenwerking op omdat ik het niet langer allemaal alleen wil doen. Het gaat nu de goede kant op hoor maar ik stond op een gegeven moment wel op omvallen...niet als bedrijf maar als persoon en dat ligt natuurlijk heel dicht bij elkaar. Toen ik na een heel gaaf intensief businessweekend in huilen uitbarstte, ging er bij mij langzaamaan een knop om en ging ik weer ruimte maken voor mijzelf en al het dierbare om mij heen.

 

 

En zo ben ik ook steeds meer gaan werken aan dit platform powervrouwen, ik word hier zelf erg blij van en ik hoop met mij heel veel andere ondernemers. Vanuit dit platform proberen wij jou, die kanjer van een vrouwelijke ondernemer, te inspireren om goed voor jezelf te zorgen. Samen met ons en vele anderen die jou al voor zijn gegaan. 

 

 

Want hé joh, wees eens wat liever voor jezelf! 

Met een hartverwarmende groet, Marthe 

 

 

PS Helemaal in de spirit van deze blog en natuurlijk juist in deze tijd hebben wij voor alle leden een heerlijk feestpakketje klaar staan. Het komt binnenkort jouw kant op! 

PowerVrouwen_kerstgeschenk_2020_leden

Reactie schrijven

Commentaren: 0