· 

Dankbaarheid, in het licht van december

Geschreven door Petra Steffens

December! We zitten er middenin en Kerstmis staat voor de deur. Een en al gezelligheid voor de één en voor de ander een moeilijke of eenzame tijd. Velen zoeken familie en vrienden op, verpozen samen of krijgen bezoek. Aandacht voor elkaar past helemaal bij Kerst; een maaltijd delen, een cadeautje schenken, iets liefs doen voor een ander. Een kerstpakket, een kaart op de mat met een paar mooie woorden. December - en vooral rond Kerst - is ook de tijd van terugblikken. Achterom kijken en zien wat er zich allemaal voltrok in het afgelopen jaar. Daar gaat deze blog over, met aan het eind een paar oefeningen die je voor jezelf kunt doen.

 

Wat had 2022 voor jou in petto?

Als ik denk aan achterom kijken of terugblikken, voel ik dat het de moeite waard is om stil te staan en te voelen wat ik allemaal heb meegemaakt. Me het te herinneren. In een jaar gebeuren vaak zoveel dingen en tuimelt het een over het ander heen. Voordat je het weet ben je het kwijt, vergeten of lijkt het niet meer zo belangrijk. Waar geniet je nog van na, als je omkijkt naar 2022? Wat voor moois had dit jaar voor je 'in petto'. Let op: ook het 'minder mooie' kun je dankbaar omarmen als zijnde; zo was het, zo is het en het is goed. Want ook die dingen mogen (moeten!) er zijn. Een moment bewust terug graven in je geheugen levert mooie herinneringen op. Misschien door wat foto's te bekijken, een kaart of een stukje geschreven tekst. Het is wat ik je van harte aanbeveel om te doen.

 

Opnieuw herinneren

Zelf stop ik bij bijzondere, waardevolle of memorabele gebeurtenissen een briefje in een pot. Een briefje waar ik op heb geschreven wat ik gedaan heb en hoe ik daar van genoot. Aan het einde van het jaar pik ik er dan een enkeling uit, dat helpt me gebeurtenissen of belevenissen weer naar boven te halen. Erover te praten met elkaar, misschien wat foto's terugkijken of gewoon even helemaal terug naar daar, naar toen. En voelen hoe dat was. Hoe bijzonder en waardevol. Hoe om-niet-meer-te-vergeten. Maar ook stilstaan bij de mensen die je ontmoette, die gingen, voorbij kwamen of misschien wel de mensen die je mist is fijn om te doen.

 

Blog van Petra Steffens voor PowerVrouwen, Dankbaarheid, in het licht van december

Dankbaarheid komt bij dit terugkijken dan al gauw naar boven drijven. Dankbaarheid voor alles dat zich voordoet in je leven is zo fijn. En dankbaarheid tonen en voelen is enorm de moeite waard. Stiekem helpt het gewoon om er meer van te krijgen. En dat het zo werkt kan ik alleen maar beamen.

 

Behalve praten over wat je meemaakte, kun je er ook over schrijven. In stilte met jezelf. Je zult vast niet vreemd opkijken dat ik - als fervent speler van woorden, zinnen en verhalen - er met plezier voor kies om te schrijven over dankbaarheid. In mijn eentje of in mijn schrijfgroep.

 

Dankbaarheidsoefeningen

Omdat Kerst - en zeker ook de tijd tussen Kerst en Oud & Nieuw - een bijzondere tijd is waarin - ook jij! - vast wel een momentje vindt om stil te staan bij het afgelopen jaar bedacht ik me dan ook het volgende. Hoe leuk zou het zijn als ik een dankbaarheidsoefening met jullie deel.

 

En omdat één maar alleen is deel ik er zelfs 4 met jou. Kies welke jou het meest aanspreekt. Of... haha.. doe ze alle vier. Het zijn allemaal schrijfoefeningen. Oefeningen die ik zelf regelmatig doe. Het verrijkt, laat je stil staan en een heleboel dankbaarheid voelen. Plus je schrijft er over. Zo kun je het bewaren, delen en ooit nog eens nalezen.

 

Wat kan de kracht van dankbaarheid voor jou doen?

Dankbaarheid voelen en tonen - en ja... ook erover schrijven! - is een eenvoudige manier die grote en duidelijke positieve effecten heeft op de gezondheid, het geluksgevoel en je relaties. Je voelt je in korte tijd een stuk gelukkiger, hebt vaker positieve emoties, bent tevredener en hebt positieve verwachtingen. Het verlaagt stress en helpt je zelfs in contact met anderen. Je wordt er simpelweg een leuker mens van en gaat er meer door stralen en bloeien in je leven. Dat past nog eens goed bij ons PowerVrouwen. Eens?

 

Oefening 1. Schrijven over dankbaarheid

Stel jezelf de vraag: Waar ben ik bijzonder dankbaar voor als ik terugblik op 2022?

En start met je pen dan met deze zin op papier: Ik voel me dankbaar voor.....

Vul de zin aan met dat wat er in je opkomt. Volg wat er uit je pen rolt, sta jezelf toe alles op te schrijven. En merk op wat het voor je doet of met je doet.

 

Als je wilt kun je jouw geschreven woorden teruglezen, delen of bewaren voor later.

 

Oefening 2. Een dankbaarheid gedicht schrijven

Schrijf alle letters van het woord D A N K B A A R H E I D van boven naar beneden op een blad.

Achter de letters schrijf je dan een zin die begint met die eerste letter op je regel. Zo maak je met die letters en met jouw gedachten als je terugblikt en voelt over 2022 zinnen die gaan over dankbaarheid. Je begint gewoon bij de bovenste letter en gaat zo het rijtje af. Weet je het even niet bij een van de letters pak dan een volgende letter en vul later die regel aan. Geen probleem. Alles is goed! Aan het eind, als je bij al die letters een zin hebt geschreven, heb je dan een heus dankbaarheid gedicht. Dat is mooi, toch?

 

Dankbaarheid gedicht geschreven door Petra Steffens voor het platform PowerVrouwen

 

Oefening 3. Een dankbaarheidsbrief

Het schrijven van een dankbaarheidsbrief is niet iets wat wij als mensen elke dag doen. Maar probeer het eens en ervaar het. Het heeft een krachtig effect en past mooi in deze tijd van het jaar.

 

Schrijf een dankbaarheidsbrief aan iemand die het afgelopen jaar iets voor jou heeft gedaan of betekent dat belangrijk of betekenisvol voor jou is. Dat mogen ook meerdere personen zijn. Schrijf wat je invalt en waar je hem of haar dankbaar voor bent. Een situatie, een les, een luisterend oor, een geschenk, een moment dat je samen deelde. Het maakt niet uit. Maak het precies zoals het voor jou van waarde is. 

 

Lees het terug. Hoe voelt dat? Als je het nog completer wilt maken kun je de brief voorlezen aan de persoon. Maar dat hoeft niet. De oefening maakt je bewust van welke dingen en mensen belangrijk voor je zijn. Het is een brief die je ook op moeilijke momenten weer terug kunt lezen.

 

Oefening 4. Dankbaarheidsaffirmaties maken

Affirmaties zijn een soort van hulpzinnen die je voor jezelf hardop of in gedachten herhaalt. Ze geven vooral kracht als je ze uitspreekt. Met name op moeilijke momenten pak je ze erbij. In onze maatschappij zijn er heel wat affirmaties zo her en der te krijgen, maar ze zelf op schrijven is nog krachtiger. Dan gebruik je de woorden die in jouzelf opkomen.

 

Maak een dankbaarheidsaffirmatie - of meerdere - voor jezelf. Schrijf op:

Ik ben dankbaar voor en waardeer..... Misschien zijn er uit de eerste oefening wel een paar mooie zinnen die je eruit kunt pikken. Dan schrijf je ze als affirmatie op en gebruik je ze keer op keer weer.

 

Ik wens je veel plezier met deze dankbaarheidsoefeningen. Vind je het waardevol om er een te delen, stuur het gerust naar mij op info@petrasteffens.nl Want dankbaarheid delen is plezier voor tien!

 

Heb het goed met Kerst op jouw manier!

Petra Steffens, Petra tekst en taal, lid van PowerVrouwen_gastblogger
Petra Steffens van Petra tekst&taal

Reactie schrijven

Commentaren: 0