· 

De R in de maand….Last van een d(ip)epressie?

Ga aan de slag met positieve psychologie

Geschreven door Susanne Becker

Mijn blog van deze keer is een blog die over andere dingen gaat dan alleen maar je weg vinden. Deze gaat over jezelf zijn, jezelf vinden en jezelf goed houden qua kracht en mindset, vooral als je extra steun nodig hebt. 

 

 

Wie ben je en waar sta je voor?

 

Als het goed is, weet je wie je bent. Ik heb het niet alleen over je naam en identiteit, maar ik heb het over wie JIJ bent. Jij weet waar je voor staat, waar je voor leeft en wat je drijfveren zijn. Toch? En je weet waar je heen wilt in het leven, je weet wat je wilt bereiken. 

Elke dag kom je uit bed en heb je een reden om dat te doen. Is het je werk, is het jouw carrière, zijn het jouw kinderen, is het je partner of heb je een andere reden om uit bed te komen?

Deze reden(en) maken dat je elke dag met frisse zin aan de dag wilt beginnen.

 

 

Wat als je het even niet meer weet?

 

Maar wat als de reden ineens niet meer zo duidelijk is? Wat als je het gevoel hebt geen reden te hebben? Dit kan omdat je het even niet meer weet, door een dip of een situatie die zich voordoet, waarmee je even weinig kunt en die je meesleept in een somber gevoel.

Maar dat gevoel kan zich ook manifesteren en dieper gaan zitten. Ineens heb je een depressie te pakken. Dan is het heel moeilijk een reden te verzinnen waarvoor je uit bed komt.

 

Vaak interesseert de buitenwereld je niet en neem je ook niet meer deel aan het leven. Je vecht vooral met jezelf. Wat wil ik? Waar gaat het heen? Kan en wil ik wel leven? Heeft het leven nut? Existentiële vragen komen ook boven borrelen, zoals wat is mijn roeping, waarom ben ik hier, waarom leef ik?

 

Een dip zou je wel uit eigen kracht kunnen overwinnen als je weet waaraan het ligt dat je de dip hebt. Dit kun je met meditatie, visualisatie, yoga en veel tijd nemen voor jezelf bewerkstelligen. Wellicht dat je knopen moet doorhakken die je verder brengen of dat je een andere weg moet inslaan.

 

 

Wat kun je doen als je depressief bent?

 

Bij een depressie spelen vaak andere factoren een rol dan bij een dip. Events, dus gebeurtenissen, zijn vaak een aanleiding voor het begin van een depressie, maar er zijn oorzaken die hieronder liggen die maken dat je op deze events reageert op de manier hoe je reageert.

 

Dit kan te maken hebben met

  • erfelijke factoren (genetische aanleg voor depressie)
  • hormonale factoren (aanmaak van teveel/te weinig hormonen waardoor een disbalans ontstaat) 
  • sociale en omgevingsfactoren (events, stress, prestatiedruk etc.) 
  • chemische ontregeling (je maakt bepaalde stoffen die je nodig hebt om in balans te blijven niet of te weinig aan)
  • cognitieve theorieën achter gedrag (je bent ooit eerder geconfronteerd geweest met de situatie die je meemaakt en dat haalt de overtuigingen en gedachten van toen weer in jou naar boven)

 

De traditionele psychologie richt zich vooral op wat de oorzaak is van jouw reacties. Zo duik je dieper in trauma’s, angsten, fobieën en zgn. afwijkingen. Dit kan soms jaren in beslag nemen, terwijl je je NU somber en depressief voelt.

 

 

Positieve psychologie

 

Sinds het jaar 2000 is er ook een nieuwe vorm van psychologie, namelijk de positieve psychologie. 

Zoals de naam al zegt, gaat deze vorm van psychologie vooral van de dingen uit die positief zijn en jou goed doen. Je leert als het ware te ontdekken wat geluk voor jou betekent en wat je kunt doen om jezelf gelukkiger te voelen. Je werkt aan het aanspreken en het ontwikkelen van jouw eigen kracht, jouw talenten en jouw (sociale) weerbaarheid. Je mag het gerust gelukswetenschap noemen, want deze vorm van psychologie richt zich op jouw persoonlijk geluk. 

Dit heeft niets met egoïsme te doen, maar vooral met hetgeen wat jou goed doet. Hierdoor voel je je goed en dat heeft grote invloed op jouw welzijn. 

 

Positieve effecten: Je verzuimt minder, je voelt je fijner in je vel, je hebt meer veerkracht, je voelt je sterker. Dit heeft ook een positief effect op je relatie, vriendschappen, werk en de rest van jouw omgeving. Tevens leef je langer, want je hebt automatisch minder last van (oxidatieve) stress.

Allemaal redenen om positieve psychologie in je leven toe te passen.

 

 

Hoe pas je positieve psychologie toe? 

 

Een simpele maar doeltreffende oefening kan al het dagelijks bijhouden van een dagboek zijn. 

Hierin schrijf je 3 dingen op die je op deze dag als fijn hebt ervaren en die je blij/ dankbaar/tevreden laten voelen. 

Als je dit consequent doet, focus je jezelf vooral op de dingen die goed gaan en leer je hiervoor waardering te hebben. Hierdoor zul je snel veel beter in je vel gaan zitten.

 

 

Conclusie

 

Het is belangrijk te weten dat alles wat je voor een gezond en gelukkig leven nodig hebt al in je zit. Het is de kunst te weten wie je bent en wat jou goed doet om goed voor jezelf te kunnen zorgen. 

Positieve psychologie is een manier om hier achter te komen en voor jezelf het verschil in je eigen leven en daarmee voor je omgeving te maken. Je kunt het! 

 

Wil je meer weten over het toepassen van positieve psychologie of heb je een vraag? Neem dan contact met mij op via info@susannebecker.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0